ROOS SCHOLTEN

RS.WORKSHOPS

 

YES, IT'S TRUE

Ik zag je binnen komen. Een kleine stuiterbal. Rennen, schreeuwen, bewegen. Concentratie was niet aanwezig. Je moest.
Ik liet je. Tot ik de klas bij mij riep en ik begon met mijn workshop. Ik vroeg wie zich druk voelde. Jij stak je vinger op. Mooi. Dat wist ik al, maar nu besef jij het ook. Laten we er samen aan werken.

Ik zag je weggaan. Rustig, tevreden, trots op jou prestatie. 'Bedankt juf. Ik weet nu wat ik kan doen.'

'Heel erg graag gedaan!'

 

Ik zag je zitten. Stil en terughoudend. De kinderen om jou heen waren aan het kletsen, of rennen. Jij niet. Je zat te kijken naar je klasgenoten. Hun bewegingen te analyseren, luisteren naar de gesprekken, nadenken over wat er om je heen gebeurd. Ik zie je naar mij kijken. Ik lach naar je maar je lacht niet terug.

Toen riep ik iedereen bij mij, zoals ik mijn workshops altijd begin in scholen. Je kwam erbij en luisterde mee tot ik mijn workshop begon.

Ik wilde je zien genieten. Ik weet niet wat er met je is, maar ik wil er voor jou zijn.
Tijdens mijn workshop merkte ik dat je plezier begon te hebben. Ik paste mijn les aan, daagde de groep, maar op een voorzichtige manier, jou, uit.

Het werkte. Je begon je vrij te voelen en ik zag je zelf bewegingen bedenken. Van minimaal tot uit je dak gaan. We hebben de workshop afgesloten en met elkaar vrij gedanst in een hiphop battle.

Ik zag je met een glimlach de zaal uitlopen.

 

Ik zag je onrustig zijn. Druk, contact zoeken met andere vriendjes. Je was aanwezig en gefocust op treiteren en je vriendjes 'opfokken'.

Ik zou jou willen vragen.. Hey man, gaat alles goed met je? Maar dat deed ik niet. Ik begon mijn workshop. Moeizaam.

Tot ik ging zitten. Ik sprak de groep aan, en daarmee jou. Ik vertelde jou dat de buitenwereld altijd veranderd, ook als het niet leuk is.
'Maar jij kan kiezen voor jou. Dat kunnen jullie allemaal. Elke ochtend als je wakker word. Wanneer je, je dag begint. Dan kan jij kiezen en beslissen. Jij kiest en beslist elke dag hoe je, je voelt en hoe je, je bed uit stapt. Jij mag kiezen voor blij, veilig en fijn. Ook al is dat thuis niet.' En toen werd het stil. Je vriendjes maakte soms wat grappen maar je wilde luisteren.

Ik zag je meedansen en later rustig weg gaan. Ik hoop dat jij jezelf laat kiezen voor blij, ongeacht de buitenwereld. Dat verdien jij.

 


HET BESTE IN JOU

Hi!
Wat fijn dat je de tijd neemt om dit te lezen.
Toch?

Hoe is het met je?
Hoe is het met je collega?
Hoe zijn jullie onderling?
Hoe gaat het op school?
Hoe gaat het thuis?

Oh het gaat goed, wat fijn!

Dan proberen we het nog een keer:

HOE IS HET MET JOU ALS INDIVIDUEEL PERSOON IN DEZE DRUKKE, HECTISCHE, SOCIALE SAMENLEVING?

Ah, 'goed' was snel en fijn, maar iets te simpel..

Voel je, je druk in je hoofd? Op school?
Kan je, je energie niet kwijt? ADHD?
Voel je, je eenzaam of durf je niet helemaal jezelf te zijn?
Wat durf jij wel? Ben je wel eens bang?
Ben je tevreden met je uiterlijk?
Voel je, je wel eens Boos? Verdrietig? Blij?

GEVOELENS
Gevoelens mogen er zijn. Maar..
Hoe ontwikkelen wij onszelf? Hoe leren we de nieuwe generatie omgaan met gevoelens?

En nog belangrijker: Wat doe je als het niet zo goed met je gaat? Wanneer je een oplossing nodig hebt maar niet weet welke?

LICHAAM EN TRAINING
Ik ben een danser en geef al jaren workshops in Hiphop. Terwijl ik op verschillende scholen door heel Nederland kwam merkte ik hoeveel wij als mensen verschillen. Niet alleen leeftijd of uiterlijk. Hoe wij zijn als mens en hoe wij ons gedragen ten opzichte van onszelf en anderen.

Wat mooi!

Ik krijg het voor elkaar, ongeacht je afkomst, ongeacht je achtergrond, ongeacht of je wilde dansen of niet, om jou dansend de deur uit te krijgen. En dat niet alleen. Lachend, tevreden met jezelf en met je prestatie. Ik haal je uit je comfort zone, ik daag je uit en ik laat je merken en zien dat je angst kan overwinnen en dat het oke is hoe jij bent. Je mag zijn! Maar groei!

Dansen is niet alleen bewegen. Dans is je lichaam gebruiken op een energieke, sportieve manier. Maar naast dat biedt mijn programma meer: Je bent even uit je dagelijks ritme, reflecteert op jezelf,daagt jezelf uit en leert je angsten herkennen en in de ogen te kijken. Los van passen onthouden, nadoen, je spieren gebruiken, het luisteren naar je lichaam en gek doen draait deze workshop vooral om:

WAT IS JOU BESTE ZELF?

Delen, ontdekken, ontwikkelen en vooral: Je vrij voelen hoort in DIT programma.

Ik hoor je denken: ja, ja dat zeiden er meer. Dat lukt toch niet bij mij.

Well, try me!

Ik kom op scholen, bedrijven, gym en danszalen. Daag mij, jezelf, je collega, vrienden of familie uit en doe mee!

Ik heb dit programma ontwikkeld voor JONG en OUD waarin jij mag ZIJN.


roos.scholten@hotmail.com


 
 

IN MIJN LESSEN

Ik zag mijn groep staan. Wat voel ik mij trots. Ik ben als danslerares / trainer streng maar rechtvaardig. Ik heb leerlingen die WILLEN. Ze willen groeien, ze willen dansen, ze willen er zijn.

Ik dril mijn leerlingen elke week. Ik daag ze uit. Ik leer ze hun angsten overwinnen. Ik leer ze dat motivatie uit jezelf de beste motivatie is en dat je die mee kan nemen. Ik leer ze dat ze mooi zijn. Dat hard werken voor een doel, hobby of wens goed is.

Ik zei tegen mijn demoteam dat ze de choreografie (het dansje) van de spiegel af moesten doen. Ik ging tegen de muur staan en keek naar mijn eigen gemaakte dans, mijn getrainde leerlingen en voelde hoe ze mij ook allemaal aankeken. Een strakke blik, stoer, met attitude, want zo kijk je bij (mijn) optredens, dat had ik ze geleerd.
Ik keek terug. Met een lichte glimlach bekeek ik hoe de dans ging en hoe zij het deden. Ze danste voor mij, als groep, op hun best. Zo dichtbij dat ik hun ademhaling hoorde.
In dat moment besefte ik hoe vertrouwd ik was geworden voor deze groep. Zij gaven alles van hunzelf eventjes aan mij.
Dat zijn een van de mooiste cadeautjes.